ILS en interoperabiliteit

Post by Neil Block in Nederlands

De wereld van het Integrated Library System (ILS) is constant in beweging en veel van de nieuwe ontwikkelingen zijn gericht op de toekomst en de zogenaamde “next-gen”. Als u het artikel ‘Openness and User Experience Guide Future Library Systems’ in Research Information gelezen heeft, begrijpt u waar we op doelen. Er vindt een verandering plaats. Systemen zijn meer en meer cloud-based, de focus verschuift van print naar digitaal en er wordt minder naar back-end processen en meer naar gebruikerservaringen gekeken. Maar wat betekent focussen op de gebruikerservaring nu eigenlijk?

De verschuiving van print naar digitaal heeft geleid tot een nieuw tijdperk. Hoewel print niet volledig zal verdwijnen, staat digitale informatie wel meer en meer centraal. Systemen kunnen niet achterblijven bij deze ontwikkeling. Uiteindelijk is van belang hoe systemen zo efficiënt mogelijk tegemoet komen aan zowel de wensen van informatiespecialisten die zich bezighouden met het beheren van digitale content, als aan die van gebruikers die toegang zoeken tot deze e-content (naast print). Dit is een belangrijk doel, maar één die wellicht niet passend is voor één enkele “geïntegreerde” tool. Een ILS hoeft ook niet solo aan al deze wensen te voldoen. Vandaag de dag bieden API’s en webservices een technologische basis die interoperabiliteit faciliteert, waardoor het mogelijk is de beste componenten te kiezen en deze te combineren.

Interoperabiliteit is dan ook de basis van “next-gen” en de gebruikerservaring. Dit betekent dat de systemen open zijn zodat applicaties van andere partijen gecombineerd kunnen worden met een ILS. Laten we discovery als voorbeeld bekijken. De focus van discovery is de eindgebruikersbeleving; het is de “voorkant” en vormt het gezicht van de bibliotheek en het toegangspunt voor de informatiecollectie. Het optimaliseren van discovery is een enorme klus; denk bijvoorbeeld maar aan het bieden van de meest relevante resultaten uit miljoenen records, het creëren van een gebruikersinterface die past bij verschillende soorten onderzoekers, het verzorgen van toegang tot de beschikbare full-text en meer. Als een leverancier zich volledig richt op het optimaliseren van discovery, dan volgen de resultaten op dat vlak vanzelf.

Het is evident dat bibliotheken de mogelijkheid moeten hebben om te kiezen. Ze moeten discovery services kunnen vergelijken en beslissen welke het beste werkt voor hen. Deze keuzevrijheid staat of valt echter bij de interoperabiliteit van systemen. Als de bibliotheek gebruik maakt van een ILS-oplossing die “gesloten” is, kunnen zij min of meer gedwongen worden de keuze te maken voor een discovery tool die past bij hun ILS – ongeacht of dit het beste op hun wensen aansluit.

“Next-gen” betekent open en interoperabel. De meeste Integrated Library Systems zijn open en EBSCO werkt samen met alle grote leveranciers. We werken tevens samen met leveranciers van ILS’s die dat niet zijn om interoperabiliteit mogelijk te maken en bibliotheken toch keuzemogelijkheden te bieden. Wanneer systemen open zijn, is “next-gen” de realiteit.


Other EBSCO Sites +